Оратівський ЗДО "Сонечко", смт. Оратів
Вінницька область, Вінницький район

Мандарини, ківі

  • МАНДАРИНИ: їхні переваги для нашого здоров’я

  • Розпочалась пора мандарин. Це другий за величиною цитрусовий фрукт, що культивується, після апельсина. Як і апельсини, мандарини мають помаранчевий колір, хоча деякі сорти можуть мати відтінки зеленого або червоного. Вони мають більш солодкий смак, а їхня м'якота та шкірка є дуже поживними.
  • 📌Отже, 8 дивовижних переваг мандаринів для нашого здоров'я
  • : 🍊Містять поживні речовини. Попри свій невеликий розмір у порівнянні з іншими цитрусовими, такими як апельсини та грейпфрути, мандарини багаті на поживні речовини та воду (вони приблизно на 85% складаються з води). Мандарини містять: клітковину, вітаміни А, В (В1 – тіамін, В6 – піридоксин та В9 – фолієву кислоту), С, калій. Мандарини також є одним із найбільш концентрованих джерел бета-криптоксантину, антиоксиданту, що в організмі перетворюється на вітамін А та зумовлює помаранчевий колір мандаринів та інших фруктів
  • . 🍊Мають високий вміст антиоксидантів. Антиоксиданти захищають ваш організм, нейтралізуючи руйнівну дію окислювального стресу, спричиненого накопиченням вільних радикалів. Ці шкідливі молекули беруть участь у розвитку хронічних захворювань, таких як хвороби серця, артрит та рак. Мандарини, у т.ч. їхня шкірка, є багатим джерелом антиоксидантів, таких як вітамін С та бета-криптоксантин, а також флавоноїдів (нарингін, гесперидин, тангеретин та нобілетин). Антиоксидантна здатність вітаміну С відома своїм сприятливим впливом на здоров'я шкіри та серця, а також його протираковими властивостями.
  • 🍊Підсилювачі імунітету. Вітамін С у мандаринах здатен допомогти захистити нашу імунну систему від вірусів та бактерій, впливаючи на Т-клітини (тип лейкоцитів, що захищають наш організм. Крім того, вітамін С посилює фагоцити (імунні клітини, що поглинають бактерії та інші шкідливі сполуки і вбивають мікроби)
  • . 🍊Можуть підтримувати здоров'я мозку. Вітамін С та нобілетин здатні захистити від хронічних захворювань головного мозку, таких як шизофренія, хвороб Альцгеймера та Паркінсона.
  • 🍊Здатні допомогти покращити зовнішній вигляд шкіри. Мандарини у вашому раціоні сприятимуть здоровій шкірі через вплив вітаміну С на вироблення колагену (найпоширеніший білок в організмі). Він надає структуру, міцність та стабільність сполучним тканинам, у т. ч. шкірі. Як відомо, з віком кількість колагену в організмі зменшується. Однак вітамін С сприяє синтезу колагену, що покращує загоєнню ран та зменшує ознаки старіння.
  • 🍊Здатні підтримувати здоров'я серця. Вітамін С, тангеретин та нобілетин сприяють здоров'ю серця. Як показують дослідження, вітамін С може знижувати фактори ризику серцево-судинних захворювань шляхом зниження артеріального тиску та агрегації тромбоцитів, поліпшення функції кровоносних судин та зниження рівня тригліцеридів у крові та рівня холестерину ЛПНЩ.
  • 🍊Мають протиракові властивості. Вітамін С здатен запобігати росту та поширенню пухлин, сприяють загоєнню ран після операції та підвищують ефективність хіміотерапії, а також знижують її токсичність   
  • 🥝КІВІ🥝: користь для нашого організм

  •  #Ківі – справжнє зимове джерело вітамінів. Цей кисло-солодкий смачний фрукт славиться багатим вмістом вітамінів С, А, В1, В2, В6, В9, В12, РР, Е, К1, D, а також бета-каротину. До складу ківі входять клітковина, калій, кальцій, магній, пектин, фосфор, марганець, залізо, цинк, антиоксиданти, амінокислоти, фруктові та органічні кислоти. Ківі – справді хороше джерело харчових волокон. Також, до його складу входять нікотинова кислота та різні цукри.

  • 📌Корисні властивості ківі:

  • ✅фермент актінідін сприяє розщепленню білків, нормалізації рівня згортання крові і позитивно впливає на систему травлення;

  • ✅фрукт корисний при серцево-судинних захворюваннях;

  • ✅шкірка ківі містить багато антиоксидантів, тому фрукт має протизапальні, протиракові та антиалергенні властивості; ✅калій виводить із організму зайву рідину;

  • ✅має низький глікемічний індекс, тому не порушує вуглеводні метаболічні процеси і несе певну користь для діабетиків;

  • ✅містить велику кількість вітаміну С, який допоможе підвищити імунітет та захистити організм від хвороботворних мікроорганізмів;

  • ✅має властивість виведення з організму надлишку солі, що покращує роботу нирок. Хороший профілактичний засіб при утворенні каменів і піску в нирках, знижує ризик розвитку нефриту і пієлонефриту, перешкоджає утворенню каменів у жовчному міхурі;

  • ✅містить багато заліза, яке необхідне для кровотворення і регулювання гемоглобіну у крові. Лікарі рекомендують вживати фрукт людям, які страждають на анемію або перенесли значну крововтрату;

  • ✅містить фолієву кислоту, яка необхідна у процесі планування та виношування дитини.

  • ✅велика кількість цинку зміцнює нігті і волосся, покращує здоров’я шкіри, її колір та загальний стан.

  • ❗️АЛЕ❗️Слід бути обережним із вживанням ківі, якщо у вас:

  • 👉алергія на цитрусові;

  • 👉гастрит, виразка шлунка або проблеми з кислотністю шлункового соку;

  • 👉часті діареї.

 

 

 

Логін: *

Пароль: *